Godło Państwowe

Poniedziałek, 19.04.2021

ŚNIADANIE: Chleb razowy KUJAWSKI (mąka żytnia, kwas naturalny, drożdże, sól, nasiona słonecznika, soi,  lnu i sezamu) z masłem (82%), kiełbasa krakowska, herbata miętowa, kawa z mlekiem

Pomidor

OBIAD:

DANIE 1: Kapuśniak z kwaszonej kapusty (wywar mięsny, kapusta kiszona, marchewka, seler, por, pietruszka, ziemniaki,  sól morska),

DANIE 2: Naleśniki z jabłkami (mąka pszenna, jajka, mleko 3,2%, cukier, jabłka), sok  marchwiowy, woda źródlana, kiwi   

PODWIECZOREK: Sałatka owocowa z jogurtem naturalnym

Wtorek, 20.04.2021

ŚNIADANIE:   Chleb razowy wieloziarnisty  (mąka żytnia, razowa, kwas naturalny, drożdże, sól, nasiona słonecznika, lnu i soi) z masłem82%, paprykarz (łosoś, cebula, koncentrat pomidorowy, sól morska, ryż, papryka słodka), płatki kukurydziane z mlekiem, herbata z melisy

Rzodkiewka

OBIAD:

DANIE 1: Krem porowy z grzankami (wywar mięsny,  por, marchewka, seler, pietruszka, sól morska, pieczywo tostowe)

DANIE 2: Gulasz z karkówki  (mięso wieprzowe, pieprz, sól morska, olej kujawski),kasza jęczmienna, ogórek konserwowy, nektarynki, woda źródlana

PODWIECZOREK: Lubiś, napój

Środa, 21.04.2021

ŚNIADANIE:   Chleb razowy wieloziarnisty  (mąka żytnia, razowa, kwas naturalny, drożdże, sól, nasiona słonecznika, lnu i soi) z masłem82%, pasztet drobiowy, ogórek zielony,  herbata z cytryną i miodem

Marchewka

OBIAD:

DANIE 1: Zupa ogórkowa (wywar mięsny, ogórek kiszony, seler, marchewka,  pietruszka, por, ziemniaki,  sól morska, pieprz)

DANIE 2: Kaszka manna na mleku z truskawkami (kaszka manna, mleko 2%, ),  sok  marchwiowy, woda źródlana, jabłko

PODWIECZOREK:  Arbuz, wafle ryżowe

Czwartek, 22.04.2021

ŚNIADANIE:  Chleb razowy „Dobry” i żytni (mąka pszenna, żytnia, kwas naturalny, drożdże, sól, nasiona słonecznika, soi,  lnu, proso, płatki kukurydziane) z masłem82%, parówka grzana, ketchup, herbata owocowa, kawa z mlekiem,

Papryka

OBIAD:

DANIE 1: Zupa pieczarkowa  z makaronem (wywar mięsny, pieczarki, marchewka, por,  śmietana 18%, seler, pietruszka, sól morska, pieprz, mąka pszenna, jajka)

DANIE 2: Steki drobiowe z porą (filet drobiowy, mąka pszenna, jajka, sól morska, pieprz, olej kujawski), ziemniaki,  surówka z pekińskiej kapusty, woda źródlana, banan

PODWIECZOREK: Jogurt Gratka

Piątek, 23.04.2021

ŚNIADANIE:  Bułka Graham   (mąka pszenna, żytnia, kwas naturalny, drożdże, sól, nasiona słonecznika, soi,  lnu i sezamu) z masłem82%, ser żółty, ketchup ,  kakao,  herbata z melisy

Gruszka

OBIAD:

DANIE 1: Zupa pomidorowa z lanym ciastem (wywar mięsny, koncentrat pomidorowy 30%, marchewka, por, pietruszka, seler, śmietana 18%, mąka pszenna, jajka)

Danie 2: Jajko smażone (jajka, olej kujawski, sól morska), ziemniaki puree, mizeria (ogórek zielony, sól morska, pieprz, śmietana ukwaszona), sok marchwiowy, woda źródlana, pomarańcze

PODWIECZOREK: Mus jabłkowy Lubiś, biszkopty

Natka pietruszki i koperek podawane do zupy są na życzenie dziecka.

Dżemy, soki i ciastka zawierają znikome ilości cukru.

Podawana dzieciom herbata, kakao, kawa słodzona jest miodem naturalnym.

Woda „Dobrowianka”  biała niegazowana. Dzieci piją wg potrzeb.